Uyku Eğitimi Evde Hapis Kalmak Değildir!
Uyku eğitimi almayı düşünen annelerle yaptığım görüşmelerde, onları endişelendiren en önemli konulardan birinin eğitim boyunca ve hatta sonrasında evden çıkıp çıkamayacakları olduğunu görüyorum. Her ne kadar düzenli gündüz uykuları ve kesintisiz bir gece uykusu bebeklerimiz ve biz ebeveynler için çok kıymetli olsa da, bu uğurda eve hapis olmayı da tercih etmiyoruz. Çünkü en nihayetinde, sosyal varlıklarız hepimiz ve hayatın temel ihtiyaçlarının yanında sosyalleşmeye de ihtiyaç duyuyoruz.
Bebeğinize uyku eğitimi vermek istediğinizde, önünüzde en azından 2 haftalık bir tatil programı olmadığından emin olmanızı öneririm. Ancak bu günlük gezintiler yapamayacağınız anlamına gelmez. Bebeklerde uyku eğitiminin özellikle ilk haftası hassastır. Bebek, aylardır süregelen uyku alışkanlıklarından kopup yatağında uykuya dalmayı öğrenmektedir ve bu konuda ustalaşması için yatakta uykuya dalmayı bolca deneyimlemelidir. Bu nedenle ilk haftayı mümkün olduğunca tüm uykularda evde geçirmenizi öneririm. Hafta sonunda ise, gündüz uykularından bir tanesini dışarıda pusette veya otomobilde yapabilirsiniz. İkinci haftaya geldiğinizde artık biraz daha rahatlayarak, birkaç günde bir gündüz uykularından bazılarını dışarıda uyutmaya başlayabilirsiniz.
Uyku eğitimi almış veya almakta olan bebeklerin uyku düzenini koruyabilmek için eve hapsolmanız gerekmez, ancak evdeki veya dışarıdaki tüm uykularını önceden planlamanızı öneririm. Örneğin eğer bebeğiniz iki gündüz uykusu uyuyorsa ve programınız esnekse, iki uykuyu da dışarıda uyutmak yerine ilk uykuyu evde uyutup ikinciyi dışarıda uyutabilirsiniz. Dışarıda uyuduğu uykuyu kısa uyusa bile sorun etmeyin, akşam uykusunu öne çekerek gündüz uykusundaki açığı hemen kapatabilirsiniz. Zorunluluktan dolayı bütün gündüz uykularını dışarıda uyutmanız gerekirse, ve hatta bu durum birkaç gün bu şekilde devam ederse, aman dikkat! Akşam uykularını 18:30 civarlarına kadar çekip gündüzün açığını tamamlamalısınız ki uyku eksiği birikmesin, çünkü işte o zaman sabah erken uyanmalarla ve kısa gündüz uykuları ile karşılaşmaya başlayabilirsiniz.
Bebeklerin uyku düzenlerini beslenme düzenlerine benzetebiliriz. Nasıl bir öğün eksik yemişlerse ertesi öğünde bunu telafi ediyorsak, bir uykuyu eksik uyumuşlarsa bir sonraki uykuda da bunu telafi etmeliyiz. Genel olarak sağlıklı beslenmelerine özen göstersek de, arada minik tatlı kaçamaklara da göz yumabiliriz, tıpkı uyku konusunda olduğu gibi ;)
Pınar Sibirsky
geri