Gündüz Uykularındaki Geçiş Dönemlerini En Rahat Nasıl Atlatabiliriz?


Gündüz Uykularındaki Geçiş Dönemlerini En Rahat Nasıl Atlatabiliriz?

Bebeğinizin uykusu konusunda tam bir şeyleri yoluna soktuğunuzu düşündüğünüz anda her şey birden bire yeniden bozuluyorsa üzülmeyin, çünkü yalnız değilsiniz! Bütün bebekler ve dolayısıyla bütün anneler bu durumu yaşıyorlar veya bir zamanlar yaşadılar. O kadar hızlı büyüyorlar ki afacanlar, bugün ihtiyaçları olan gündüz uyku miktarı bir hafta sonra onlara fazla gelmeye başlayabiliyor. Siz tam O’nun bu yeni ihtiyacını anlayıp rutinini buna göre düzenliyorsunuz ki, her şey kısa bir süre içinde yeniden değişiyor.

Bebeklerimizin gündüz uykularındaki bu geçişleri en çok yaşadıkları dönemler ise şöyle:

0-3 ay : Gündüz uyku düzeni henüz oturmadığından günde 4-5 kez uyuyabiliyorlar.

3-4 ay : Gündüz uykuları düzene girmeye başlıyor. Genellikle bu dönemde günde 4 kez uyuyorlar.

4. ay : Akşamüzeri şekerlemesi düşüyor ve 3 gündüz uykusu uyumaya başlıyorlar.

5-8 ay : Bu dönemde genellikle 3 uyku uyuyorlar, 2 uzun uyku 1 de şekerleme olarak. 7. Aydan itibaren son uykuya direnme başlayabiliyor ve 2 uykuya geçiş başlayabiliyor.

9 – 18 : Çoğu bebek bu dönemde 2 gündüz uykusu uyuyor ama tek uykuya geçiş sinyalleri 10. Aydan itibaren bile başlayabiliyor. İki uykunun çok, tek uykunun az geldiği bu dönem oldukça zorlayıcı olabiliyor bizler için.

Peki nasıl anlayacağız bebeğimizin gündüz uyku ihtiyacının değişmeye başladığını ve yeni bir düzene ihtiyaç duyduğunu?

• Günün son uykusuna birdenbire direnmeye başladıysa ve kaçta yatırırsanız yatırın bir türlü bu uykuyu uyumuyorsa…

• Gündüz uykularının süreleri kısalmaya başladıysa…

• Yatağa koyduğunuzda ağlamadığı halde uykuya dalması eskiye göre çok daha uzun sürüyorsa…

Bebeğiniz gündüz uykularıyla ilgili bir geçiş dönemi yaşıyor olabilir. Bir uykuyu tamamen ortadan kaldırmadan önce zamanlamasını değiştirmeyi deneyerek o uykuyu mümkün olduğunca korumaya çalışmak gerekir. Özellikle de 2 uykudan 1 uykuya geçiş döneminde… Bebeğiniz henüz 11-12 aylıkken bile 2. Uykuya direnmeye başlayabilir. Fakat buna rağmen, henüz hazır olmadığı için tek uykuya geçtiğinizde de aşırı yorulup bütün düzeni alt üst olabilir. Bu yüzden en azından 15. Aya kadar bir şekilde çocuğunuzu 2 uykuda tutmaya çalışabilirsiniz. Fakat ne yaparsanız yapın 2 uykudan birine her şekilde direniyorsa, o zaman artık tek uykuya hazır demektir. Bu geçişin de yine adım adım yapılması gerekir.

Gündüz uykularından biri tamamen ortadan kalktığı zaman bebeğinizi normalden daha erken yatırabilirsiniz. Böylece aşırı yorgun hale gelmesini ve gündüz uyku düzenindeki bu değişimin gece uykularını da olumsuz etkilemesini önleyebilirsiniz.

geri
WhatsApp Destek İletişim