Gündüz Uyku Düzeni
Bebeklerde gece uyku düzeni 6 hafta ile 3 ay arasında oturmaya başlarken, gündüz uyku düzeni ancak 6. Ay civarında yerleşir. Bunun nedeni, bebek beyninin gece ve gündüz uykusunu farklı algılıyor olmasıdır. Bebeklerin uyku eğitiminde, tahmin edilenin aksine, gündüz uyku sorunlarını çözmek gece uyku sorunlarını çözmekten daha zor olabilir. Ancak doğru analiz, çaba ve sabırla neredeyse her türlü uyku sorununu çözmek mümkündür.
Gündüz uykularını gece uykularından apayrı bir konu olarak düşünmemek gerekir. Bebeğin 24 saat içerisindeki tüm uykuları (gece ve gündüz) bir bütünün parçasıdır. Gece uykusu gündüz uykularını, gündüz uykuları da gece uykusunu etkiler. Bu etkileşim içinde denge çok önemlidir. Gündüz uykularının yeterli miktarda olması, bebeğinizin gece de iyi uyumasın destekler. Gereğinden fazla veya gereğinden az uyunan gündüz uykuları ise bebeğinizin gece uykusunu olumsuz etkiler ve gece uyanmalarına sebep olur. ‘’Çok yorulan bebek gece daha iyi uyur’’ düşüncesiyle gündüz ihtiyacı olandan daha az uyutulan veya akşam geç saatlere kadar uyanık tutulan bebekler, geceleri aşırı yorgunluk nedeniyle sık sık uyanırlar.
Gündüz uykularının nerede ve hangi koşullar altında uyunması gerektiği konusunda farklı yaklaşımlar vardır. Bazı uzmanlar bebeklerin gündüzleri sesli ve aydınlık bir ortamda, geceleri ise sessiz ve karanlık bir ortamda uyuması gerektiğini savunurlar. Bebeklerin ancak bu şekilde gündüz ve geceyi ayırt edeceğini düşünürler. Biz buna katılmıyoruz. Bebeğiniz tabii ki öğlen uykularının bazılarını araba koltuğunda veya bebek arabasında geçirmek durumda kalacaktır. Ancak eğer evdeyseniz kaliteli bir gündüz uykusu için O’nu odasında, olabildiğince sakin ve loş bir ortamda uyutmanızı öneririz.
Bebeğinizin gündüz uyku düzeninin iyi olmasını istiyorsanız, O’na uygun günlük bir rutin oluşturmalı ve bu rutine olabildiğince sağdık kalmalısınız. Özellikle kısa gündüz uykuları (30 veya 45 dakikalık) birçok zaman bebeklerin günlük rutininde yapılacak düzenlemeler ile çözülebilir. Uyanıklık süresini bebeğinizin yaşına göre ayarlar ve uyku işaretlerini gördüğünüz anda O’nu uykuya hazırlamaya başlarsanız, daha kolay uykuya dalmasını ve daha uzun süre uyumasını sağlayabilirsiniz.
geri