Gece Beslenmeleri İhtiyaç mı Alışkanlık mı?
Bebeklerin gece beslenme ihtiyacını etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlardan en önemlileri :
Bebeğin yaşı: Sıvı beslenme düzeninde olan 6 aylıktan küçük bebeklerin çoğu gece beslenme ihtiyacı duyarlar. Eğer bebeğiniz 1 ay erken doğduysa, şuanda 5 aylık olmasına rağmen gelişim tablolarına göre aslında 4 aylıktır ve gelişimini her zaman buna göre değerlendirmeniz gerekir.
Bebeğin yapısı: Bazı bebekler daha sık acıkır, bazıları ise beslenmeden saatlerce dayanabilirler. Tıpkı biz yetişkinlerin olduğu gibi, bebeklerin de metabolizması birbirinden farklıdır.
Bebeğin kilosu: Bebeğinizin kilosu yaşına göre düşükse, gece beslenme ihtiyacı normalden fazla olabilir.
Bebeğin gündüz beslenmesi: Basit mantık, aç olan bebek ağlar ve beslenmek ister. Bu yüzden, bebeğinizin gece beslenmelerini azaltmak veya tamamen kesmek istiyorsanız gündüz beslenmesini aynı miktarda arttırmalısınız.
Bebeğiniz 6 aylıktan büyükse ve geceleri hala birkaç kez uyanıp emmek istiyorsa, bunun nedeni açlık değil alışkanlık olabilir. Peki açlık uyanması ile alışkanlık uyanmasını nasıl ayırt edebilirsiniz?
Kurulmuş saat gibi her gece aynı saatte uyanıyorsa,
Gece beslenmelerinin süresi gündüz beslenmelerinden çok daha kısa sürüyorsa,
Bebeğiniz gerçekten acıkmış bir şekilde değil de, daha sakin ve keyif yapar gibi emiyorsa,
Bu durumlarda uyanma nedeni açlık değil alışkanlık olabilir. Uyku eğitimi ile bu alışkanlık uyanmalarını ortadan kaldırarak hem bebeğinizin hem de tüm ailenizin gece boyu kesintisiz uyumasını sağlayabilirsiniz. Alıştığı şeyden vazgeçmek zorunda olmak bebeğinizin hoşuna gitmeyecek ve buna direnecektir. Fakat siz bu sorunu çözmek için gerçekten istekli ve kararlı olursanız, birkaç hafta içerisinde başarıya ulaşırsınız.
Sağlıklı bebeklerin geceleri beslenme ihtiyacı duymadan kesintisiz uyuyabildikleri süreler:
0-2 aylık bebekler: kesintisiz 3-5 saat
2-4 aylık bebekler: kesintisiz 4-6 saat
4-6 aylık bebekler: kesintisiz 6-8 saat
6-8 aylık bebekler: kesintisiz 8-10 saat
8 aylık ve sonrası: kesintisiz 11-12 saat
geri