Bu dönem, bebeğinizin iyi uyku alışkanlıkları edinmesini sağlamak için harekete geçmeniz gereken dönemdir. Bebeğiniz artık bir yeni doğan değildir. Etrafında olan bitene ilgi göstermeye başlamıştır.
 

Bu yaştaki bebekler günde 3 veya 4 kez gündüz uykusu uyurlar. Bazı bebeklerin gündüz uykuları 1,5-2 saat sürerken diğerleri kurulmuş saat gibi her uykusundan 30 veya 45 dakika sonra uyanır. Bunun nedeni, bu aylarda gündüz uykularının henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasıdır.
 

Bebeklerin gece uykusu ise gündüz uykularından daha önce, 6-10. Haftalar arasında düzene girmeye başlar. Bununla kastettiğimizin en fazla 5-6 saat kesintisiz uyku olduğunu unutmayın. Bebeğiniz bu dönemde kilosuna da bağlı olarak gecede 2-4 kez beslenmek için uyanıyor olabilir. Gece uyanmaları genellikle saat 2 ve 5 civarında olur. Bebeğiniz büyüdükçe önce gece saat 2 uyanmasını, daha sonra da sabah 5 uyanmasını ortadan kaldırabilirsiniz.


Bu dönemde bebeğinizin daha iyi uyuması için neler yapabilirsiniz?

  • Artık bebeğiniz için günlük bir rutin oluşturabilirsiniz. Gün içinde beslendiği, oynadığı, uyuduğu saatleri düzenlemek, bebeğinizin hem daha iyi uyumasını hem de gün boyu daha huzurlu olmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin uyku işaretlerini anlamaya çalışarak, uykusu geldiğini fark ettiğiniz anda hemen uyku rutininize başlayın. Unutmayın, daha çok yorulması için bebeğinizi uzun süre ayık tutarsanız uykuya dalması çok daha zor olur. Bu haftalarda bebeğinizin gündüz uyumadan geçirebileceği süre bir buçuk saat kadardır.
  • Bebeğinizin akşam uykusuna yatış saatini ihtiyacına göre 18:00 ile 20:00 arasına çekmeye çalışın. Bu zamana kadar bebeğiniz hep 22:00’de uyuduysa, uyku saatini üç günde bir yarım saat öne alın. Böylece bebeğinizin alırı yorulmasını engelleyerek gece daha iyi uyumasını sağlayabilirsiniz.
  • Size en uygun uyku önce rutinine karar vererek bebeğinizi gündüz ve gece uykularına yatırmadan önce 10-15 dakikanızı bu rutine ayırabilirsiniz.  
  • Bebeğinizin gece ve gündüz uykularını olabildiğince aynı yerde (yatağında veya beşiğinde) uyumasını sağlayabilirsiniz. Böylece yatağına alışacak ve orada yalnız olmaktan korkmayacaktır.
  • Bebeğinizi yatağına tamamen uyurken değil, uyudu uyuyacak bir şekilde koymaya başlayabilirsiniz. Uyumasa bile sakince yatıyorsa, sizin müdahaleniz olmadan uykuya dalması için O’na fırsat verin. Bu, bebeğinize kendi kendine uykuya dalmayı öğretmenin en iyi yoludur. Hemen olmasa da, tekrarlar sonucunda ve sizin yardımınızla bebeğiniz yatağa uyanıkken konduğunda nasıl uykuya dalması gerektiğiniz zamanla öğrenecektir.
  • Bu önerilere ek olarak ilk 6 haftadaki uyku tavsiyelerimize de bir göz atmak isteyebilirsiniz (0-6 Hafta Arası).
WhatsApp Destek İletişim