Bu dönemde bebekler fiziksel olarak hızlı bir gelişim göstermeye devam ederler. Katı gıdaya geçerler, oturmaya, emeklemeye, diş çıkartmaya başlayabilirler.  Bu gelişim süreçlerinin hepsinde bebeğinizin hem gündüz hem de gece uykusu olumsuz etkilenebilir. Eğer bebeğiniz kendi kendine uykuya dalabilme becerisini edindiyse, birkaç gün süren uyku problemlerinin sonunda yeniden kendi düzenine dönecektir. Bu aşamada sizin her zamanki rutininizi devam ettirmeniz ve bozulan düzeni yeniden sağlamanız gerekir.
 

Bu yaştaki bebeklerin gündüz uyanık kalabildikleri süre iki buçuk – üç buçuk saat arasındadır. Gün içinde iki veya üç kez uyurlar. Bu aylarda bebeğinizin kilosuna göre gece beslenme ihtiyacı yavaş yavaş ortadan kalkar. 9 aylık bebeklerin bir kısmı akşam geceleri 11-12 saat kesintisiz ve beslenmeden uyuyabilirken, bir kısmının ise gece hala 1-2 kez beslenmeye ihtiyacı olabilir.
 

Bu dönemde bebeğinizin daha iyi uyuması için neler yapabilirsiniz? 

  • Bebeğiniz gece uyanıp oturuyor veya tutunup ayağa kalkmaya çalışıyor olabilir. Edindiği bu yeni becerileri gündüz bol bol tekrar etmesini sağlarsanız, bu tür gece uyanmalarını engelleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz büyüdükçe uyanık kalabildiği süre artar ve gündüz uyku ihtiyacı azalmaya başlar. Bebeğiniz gündüz uykularına zor dalıyor ve her seferinde yalnızca 45 dakika uyuyorsa, uyanık kaldığı süreyi aşamalı olarak arttırıp gündüz uyku sayısını bir tane azaltabilirsiniz (3’ten 2’ye).
  • Bebeğinizi gece uykusuna 18:00 ile 20:00 arasında yatırmaya devam edin. Gece uykusuna yatma zamanını belirlerken o günkü gündüz uykularını ne zaman ve ne kadar uyuduğunu da hesaba katın. Gündüz az uyuduysa, gece uykusuna erken yatırmalısınız.
  • Bu önerilere ek olarak daha erken aylardaki uyku tavsiyelerimize de bir göz atmak isteyebilirsiniz .
WhatsApp Destek İletişim