Eğer bu zamana kadar bebeğinizin uykuyla ilgili yanlış ilişkilendirmeler yapmasına neden olmadıysanız, çabalarınızın sonucunu artık bu aylarda görebilirsiniz. Bebekler 3. ve 5. Aylar arasında uyku öncesinde kendi kendilerini sakinleştirebilme becerisini edinirler. Bu, bebeklerin kendi kendine uykuya dalabilmeleri ve gece uyandıklarında size ihtiyaç duymadan uykuya devam edebilmeleri için gerekli olan en önemli beceridir.


Bu aylarda çoğu bebek geceleri 6-8 saat kadar kesintisiz uyuyabilir, tabii eğer uykuya geçmek için dışarıdan bir desteğe (sallanmak, emzirilmek gibi) ihtiyaç duymuyorlarsa. Gündüzleri bir buçuk – iki buçuk saat arasında uyumadan durabilirler ve 3 kez gündüz uykusu uyurlar.
 

Bu dönemde bebeğinizin daha iyi uyuması için neler yapabilirsiniz?

  • Akşam 18:00 ile 20:00 arasında bebeğinizin uyku işaretlerini iyi gözlemleyip uykusu geldiğini görünce hemen uyku hazırlıklarınıza başlayın. Gece uykusuna geç yatar ve uyku öncesinde aşırı yorulursa gece sık sık uyanacaktır.
  • 4. ay civarında bebeklerin gündüz uyku ihtiyacı azalmaya başlar. Bebeğiniz gündüz uykularına zor dalıyor ve her seferinde yalnızca 45 dakika uyuyorsa, uyanık kaldığı süreyi aşamalı olarak arttırıp gündüz uyku sayısını bir tane azaltabilirsiniz (4’ten 3’e).
  • Normalde geceleri iyi uyuyan bebeğiniz 5.- 6. ay döneminde gece acıkarak uyanmaya başladıysa, gündüz aldığı sıvı beslenme O’na yeterli gelmiyor olabilir. Katılara geçiş için uygun zamanda olup olmadığınızı doktorunuza danışmalısınız. Unutmayın, bebeğinizin gece iyi uyuması için gündüz karnının iyice doyması gerekir.
  • Bebeğiniz neredeyse her gece aynı saatte uyanıyor ve siz de O’nu besliyorsanız, bu uyanmaların açlık değil alışkanlık uyanması olma ihtimali büyüktür. Gündüz iyi beslendiğinden emin olduktan sonra, gece yaşanan alışkanlık uyanmalarını ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz.
  • 4. ve 6. Aylar arasında bebeklerin fiziksel becerileri çok hızla gelişir. Dönmeye başlarlar, başlarını kaldırıp kol ve bacaklarını kontrollü bir şekilde hareket ettirebilirler. Bu gelişim gece uykularını da etkileyebilir. Gece uyanıp bu yeni becerileri üzerinde çalışmak isteyebilirler. Veya sırt üstü daldıkları uykularından yüzüstü uyanınca korkup ağlamaya başlarlar. Bebeğinizi gözlemleyerek bu dönemdeki gece uyanmalarının fiziksel gelişimden kaynaklanabileceğini görürseniz, bu uyanmalar alışkanlık halini almadan önleminizi alabilirsiniz.
  • Bebeğiniz gece uyandığından hemen yanına koşup müdahale etmeden önce birkaç dakika bekleyin ve O’na kendi kendine uykuya dönebilmesi için fırsat verin. Erken müdahale etmek, iyi uyuyan bebeklerin bile uyku sorunu yaşamasına neden olabilir.
  • Yatağını sevmesi ve kendi kendine uykuya dalabilme becerisi edinebilmesi için bir uyku arkadaşı edinmesini sağlayabilirsiniz. Bu yumuşak bir oyuncak veya küçük bir battaniye bile olabilir. Bunu bebeğinize vermeden önce bir süre üzerinizde taşıyıp sizin gibi kokmasını sağlayın. Böylece bebeğiniz yatağına onunla birlikte yattığında sizin kokunuzu alacak ve kendini güvende hissedecektir.

Bu önerilere ek olarak daha erken aylardaki uyku tavsiyelerimize de bir göz atmak isteyebilirsiniz.

WhatsApp Destek İletişim