2-4 Yaş Bebek Uyku Düzeni
İki yaşındaki çocukların çoğu artık gündüz bir kez (genellikle saat 12-13 civarında) uyurlar ve dört yaş civarında da gündüz uykularını tamamen bırakırlar. Özellikle gündüz uykularının bırakıldığı bu dönemlerde çocuğunuzu gece uykusuna normalden biraz daha erken yatırarak ihtiyacı olan uykuyu alabilmesini sağlayabilirsiniz.
Büyüyüp hareketlenen bebeğinizi artık yatağında parmaklıklar ardında tutmak zor olabilir. Bebek yatağından çocuk yatağına geçiş için iki yaş genellikli uygun bir zamandır. Bu geçiş sürecini eğlenceli hale getirerek yeni yatağını sevmesini sağlamalısınız. Aksi takdirde uyku sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Etrafında olup biteni artık çok iyi anlayan çocuğunuzun gün içinde yaşadığı her şey uykusunu etkileyebilir. Ev içinde yaşanan gerginlikler, arkadaşları ile yaşadığı küçük sorunlar, televizyonda gördüğü ve korkmasına neden olacak kısacık bir sahne bile geceleri uyku sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun uyku sorunlarının nedenini bulmaya çalışırken artık çok daha detaylı bir araştırma yapmanız gerekebilir.
Bu dönemde en sık karşılaşılan uyku sorunları nelerdir ve nasıl çözülür?
- Yeni Yatağa Geçiş Sorunu: Çocuğunuz bebek yatağından çocuk yatağına geçmek istemeyebilir ve bu yüzden uyku vakti geldiğinde uyumamak için direnebilir. Bu sorunu, çocuğunuzun yeni yatağını sevmesini sağlayarak çözebilirsiniz. Yatağını, yastığını, resimli çarşaflarını onun seçmesine izin verip, yatağına sevdiği oyuncak arkadaşlarını davet etmesini söyleyebilirsiniz. Yatağı O’nun için ne kadar pozitif bir yer yaparsanız, alışması o kadar kolay olacaktır. Yatağı değişse de, uyku öncesi rutininizi aynen uygulamaya devam etmelisiniz.
- Uyumamak İçin Direnme: Çocuğunuzu yatırmaya çalışırken uyumamak için sürekli bir bahane üretiyor olabilir: bir bardak su daha, bir masal daha, sana sarılmak istiyorum, babam gelmeden uyumam vs…Bu tür isteklere birkaç kez boyun eğdiğinizde, artık geri dönüşünüzün çok daha zor olacağını bilmeli ve işi baştan sıkı tutmalısınız. Çocuğunuzu her gün aynı saatlerde yatırmalı, uyku öncesi rutininize yeterli zamanı ayırmalı ve bu sürede çocuğunuzun sevdiği şeylere yer vermelisiniz. Rutinin bitmesiyle uyku zamanının geldiğini ve bu konuda tartışmanın faydasız olacağını bilmeli. Bu konuda sizin tutarlılığınız çocuğunuzun da önünü görmesini ve kendini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.
- Yatağından Çıkıp Odanıza Gelmesi: Çocuğunuz gece uyanmalarında sizin yatağınıza geliyorsa, bu hoşunuza gitse bile alışkanlık halini almaması için O’nu yatağına geri götürmelisiniz. Eğer korktuğunu söylüyorsa, O’nun yanında kalıp rahatlamasını sağlamalısınız. Bebek yatağındaki parmaklıkların koruyucu etkisi, çocuğunuzun büyük yatağına geçişiyle ortadan kalkar. Çocuğunuz artık gece istediği zaman, sizin haberiniz olmadan kalkıp dolaşabilir ve bu O’nun için hem tehlikelidir hem de uykuya geri dönmesini zorlaştırır. Bu yüzden çocuğunuzun odasına güvenlik kapısı koyup, uyansa bile güvenli olan kendi odasında kalmasını sağlayabilirsiniz. Uykuyla ilgili istenilen davranışı gösterdiğinde O’nu ödüllendirerek bundan zevk almasını sağlayabilirsiniz. Bu yaştaki çocukların iyi uyku alışkanlıkları edinmesinde ceza yerine ödül sistemi kullanılmasını öneririz.
- Erken Uyanma : Bebek ve küçük çocukların uyanma saati genellikle sabah 06:00 ile 08:00 arasındadır. Fakat bazıları, kaçta yatarlarsa yatsınlar sabah 05:00-05:30 gibi uyanırlar. Erken uyanma problemi olan bir çocuğun günlük rutini gözden geçirilmelidir. Gündüz uykuları ve gece yatış saati yeniden organize edilerek bu sorun çözülebilir. Erken uyanma sorunlarının çözümünde alarmlı saat kullanımı da çok işe yarayan bir yöntemdir. Çocuğunuz alarm çalana kadar yatağında kalması gerektiğini bilecek ve bunu başardığında sizden minik bir ödül (bir sticker olabilir) kazanacak. İlk başlarda alarmı yatağında oynayarak beklese de, zamanda uyanıp yeniden uykuya dalmayı öürenecektir.
- Gece Korkuları : Küçük çocuklar geceleri kabus görerek uyanabilir ve anne-babalarını yanlarına çağırabilirler. Kabusların nedeni gün içinde yaşadıkları herhangi bir şey veya televizyonda izledikleri görüntüler olabilir. Bazen de nedensiz kabuslar görebilirler. Çocuğunuz geceleri korktuğunu söyleyerek uyanıyorsa, mutlaka yanında olup onu rahatlatmalısınız ve kendini güvende hissedene kadar yanında kalmalısınız. Bu durum her gece tekrarlanıyorsa, çocuğunuzun sizi yanında tutmak için mi böyle davrandığını yoksa gerçekten mi korktuğunu anlamaya çalışmalısınız.