Bebeklerin artık yavaş yavaş çocukluğa adım attıkları bir dönemdir. Ortalama olarak gündüzleri 2-3 saat ( bir veya iki gündüz uykusu) geceleri ise 10-12 saat arasında uyurlar.
 

Eğer bebeğiniz bu zamana kadar hiçbir zaman iyi uyumadıysa, çok büyük ihtimalle yanlış uyku ilişkilendirmeleri vardır. Yani uykuya dalabilmek ve gece uyandığında uykuya dönebilmek için sallanmaya, emmeye veya benzeri dış desteklere ihtiyaç duyuyordur. Bebeğiniz doğduğundan beri henüz hiçbir gece kesintisiz uyumamış olabilir. Eğer bu sorunu daha da geç olmadan ele alır ve çözmek için yeterince kararlı olursanız, hem bebeğinizin hem de tüm ailenizin ihtiyacı olan uykuyu almasını sağlayabilirseniz. Bebeğinizin uyku sorununu bu dönemde ele almazsanız, 2 yaşında bebek yatağından çocuk yatağına geçtiğinde sorunları çözmek çok daha zor bir hal alabilir.
 

Bu dönemde ortaya çıkan uyku sorunlarının muhtemel nedenleri ve çözüm önerileri şöyledir:

  • Gündüzleri 2’den 1 Uykuya Geçiş: Bebekler genellikle 12-18. aylar arasında gündüzleri iki uykudan tek uykuya geçerler. Bu geçiş döneminin bazı işaretleri vardır : Daha önce olmayan gece uyanmaları ortaya çıkabilir, bebeğiniz iki öğlen uykusundan birine (genellikle akşamüzeri uykusuna) direnmeye başlayabilir,  gündüz uykuları kısalır veya sabahları normalden erken uyanmaya başlayabilir. Tek uykuya geçiş döneminde, sabah uykusunu düzenli olarak 15 dk ileri atarak bebeğinizin öğlen uykusunu saat 12-13 arasında uyumasını sağlayabilirsiniz. Bu geçişin bebeğinizin günlük uykuya ihtiyacına göre ve yavaş yavaş yapılması gerekir. Tek uykuya yeni başladığı günlerde akşam uykusuna normalden erken yatırmaya çalışın.
  • Ayrılık Kaygısı: Bebekler 8-18. Aylar arasında ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Bu durum özellikle uyku konusunda sizi zorlayabilir. Yatağa koyduğunuzda olduğu yerde ayağa kalkarak çok güçlü şekilde ağlayabilir. Bu sorunu çözerken uyku rutinlerinize sağdık kalmanız büyük önem taşır. Uyku rutini, bebeğinize ‘’artık uyku zamanı geldi’’ mesajını verecektir. Ayrıca gün içinde yapacağınız çeşitli alıştırmalarla ayrılık kaygısını azaltmayı deneyebilirsiniz.
  • Fiziksel ve Zihinsel Gelişim: Bu dönemde bebekler fiziksel olarak önemli aşamalardan geçerler; önce ayakta durmaya sonra yürümeye ve hatta koşup zıplamaya başlarlar.  Zihinsel olarak da hızlı bir gelişim sürecindedirler. Artık etraflarında olup biteni çok iyi anlayabilir, yavaş yavaş konuşmaya başlayabilirler.  Bu hızlı gelişim nedeniyle gün içinde yeterli enerjiyi almazlarsa, gece acıkarak uyanabilirler. Bu yüzden gün içinde bebeğinize kalori değeri yüksek sağlık yiyecekler vermeye özen göstermelisiniz. Ayrıca hareketlenen bebeğinizi uykuya hazırlamak için gerekiyorsa uyku öncesi rutininizin süresini biraz uzatabilirsiniz.
  • Diş Çıkartma ve Hastalık: Bu yaştaki bebekler artık eskiye göre daha sosyal olduklarından, mikroplarla karşılaşıp hastalanma ihtimalleri de artar. Kulak enfeksiyonları ve diş çıkartmak da bebeklerin uykusunu olumsuz etkiler. Eğer bebeğinizin acısı veya ağrısı varsa, çok büyük ihtimalle uyuyamaz ve size ihtiyaç duyar. Bu dönemlerde bebeğinizin sıkıntısını gidermek için doktorunuzun tavsiyelerini uygulamalı ve bebeğinizin yanında bulunmalısınız. Normalde iyi bir uyku düzeni olan bebekler, sıkıntılı geçen birkaç günün sonunda kısa sürede yeniden eski düzenlerine dönebilirler. Eğer bebeğinizin bugüne kadar iyi bir uyku düzeni olmadıysa ve şimdi başlamayı düşünüyorsanız, uyku eğitimi için bebeğinizin iyileşmesini beklemelisiniz.
WhatsApp Destek İletişim