Çocuğum Beze Ne Zaman Veda Edecek? - 1


(Uzman Gelişim Psikoloğu Yeşim Çaylaklı’nın Prima Türkiye Uzman Kurulu için hazırladığı makaleden alıntıdır.)

“Çocuğum ne zaman beze veda etmeye hazır olacak? Tuvalet eğitimi için en uygun zaman ne zamandır” gibi soruları birçok anne babadan duymaktayım. Tuvalet eğitimi, eğitim kelimesi nedeniyle ebeveynin daha aktif olduğu bir süreç gibi düşünülebilir ancak öyle değildir. Tuvalet eğitimi, kimsenin hatırlatması olmadan çocuğun kendi kendine tuvaletinin geldiğinin farkına varıp, tuvaletini yapabilmesi anlamına gelir. Bunun için çocuğun vücudundan gelen sinyalleri tanıması, tuvaletini kontrol etmesine yardımcı olan kasların ve beyin bağlantılarının oluşması gereklidir. Tüm bunlar iki yaş civarı gerçekleşmeye başlamaktadır.

Tuvalet eğitiminde çocuğunuzun hızına göre ve ondan aldığınız işaretler doğrultusunda ilerlemeniz önemlidir. Bu işaretler, çocuğunuzun tuvalet ile ilgili sorular sormaya başlaması, “çiş, kaka” gibi kelimeler kullanması, tuvaletinizi yaparken sizi görmek istemesi, sifonu çekmek istemesi, kirli bezinden rahatsız olması ve değiştirilmesini istemesi, düzenli ve tahmin edilebilir bağırsak hareketlerinin olması, “kakamı yaptım” gibi ifadeler kullanması, birkaç saat kuru kalabilmesi şeklinde olabilir. Bu işaretleri görmeye başladıysanız lazımlığı çocuğunuz için ulaşılabilir bir yere koymanın zamanı gelmiş demektir.

Öncelikle çocuğunuzun seçtiği bir lazımlık satın alarak işe başlamanızı öneririm. Daha sonra lazımlığı nasıl kullanacağını çocuğunuza gösterebilir lazımlığa beziyle, kıyafetleri üstündeyken ve çıplak oturmasına fırsat vererek lazımlığa alışmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzu zorlamadan, isterse tuvaletini bezine yapmak yerine lazımlığını da kullanabileceğini söyleyebilirsiniz. Zaman içinde çocuğunuz kendini hazır hissettiğinde bezini çıkarıp lazımlığa oturmayı isteyecektir.

Endişelenmeyin, zamanı geldiğinde her çocuk tuvaletini tuvalete yapmayı öğrenir. Çocuğunuzu acele ettirmek veya zorlamak istenmeyen sonuçlar doğurabilir aranızda gereksiz çatışmaya neden olabilir. Söz konusu çocuğun kendi bedeni olduğundan kontrolü de ona ait olmalıdır. Tabii ki sizin yardımınız ilk başlarda gereklidir ancak yardım etmek “Hadi senin çişin gelmiştir. Git yap” gibi kontrol edici bir tavır yerine “Çişin gelmiş olabilir mi?” veya “Şimdi tuvalete gitme zamanı..” gibi merak ve hatırlatma niteliğinde olmalıdır.


rsm

Yeşim Çaylaklı

Uzman Psikolog , Çocuk Gelişim Uzmanı

[email protected]


geri
WhatsApp Destek İletişim